Svensk självmordsguide – Samhällskritik när den är som bäst!

Varför vill någon ägna hundratals timmar åt att på nätet lista mängder av metoder för att man ska kunna ta sitt liv på bästa sätt?

När konsekvenserna blir att sårbara personer inspireras av sajten, hur kan då webbsidan finnas kvar?

på den tidigare sajten **** (som även kallades Svensk självmordsguide – Samhällskritik) när den är som bäst! fanns metoder listade som många antagligen inte hört talas om. Här tipsades det även om hur man bäst förbereder sig genom att välja rätt tidpunkt och plats, hur man uppbådar modet att dö, hur man planerar sin begravning och om hur den biologiska dödsprocessen fungerar med mera. Om man skulle tveka att ta steget fanns det förslag på metoder man kunde prova för att förhoppningsvis överkomma sin rädsla för döden. Där stod alla metoder skrivna med dess fördelar och nackdelar i detalj, ingenting om var man kunde få tips eller stöd.

Webbsidan var stor, mycket stor, ca 300 sidor på svenska. Ville man läsa allt fick du lägga ner åtskilliga timmar. Det var många som lockades av att läsa innehållet.
Varje dag hade sajten 300-400 besökare.

Vad driver någon till att vilja lägga ner så mycket arbete på att beskriva metoder som folk använt för att avsluta sina liv? och inser han inte vilka konsekvenser det kan bli? Vem vill leva med ansvaret och vetskapen att det han gjort kan inspirera någon att ta sitt liv?

Den ansvariga utgivaren ville ju bara starta en debatt som läkarassisterat självmord för svårt sjuka.
Jag ser hans hemsida som ett skarpladdat vapen. Om man låter en deprimerad person läsa hemsidan är det som att ge personen ett vapen.

Jag tycker han borde ställas till svars till detta, När man säger att han inte har något ansvar för en annan persons handlingar och att han bara är ansvarig för hans egna och så säger han vidare att information knappast är någon handling, köper jag inte.

Den ansvariga utgivaren satte även upp ett forum, där folk har peppat personer som mår dåligt till att ta sitt liv. Enligt mig är det hets mot självmord. Tyvärr så har vi inte den här typen av lagar i Sverige.
Några länder har tagit ett steg längre, du får inte peppa någon att ta sitt liv, du får inte tillhandahålla självmordsrecept och du får inte ens ha information om det.
I Sverige har frågan inte ens uträtts. Det borde diskuteras på EU nivå och inte bara enskilt.

Man såg att när den hemsidan nådde Australien, blev det en självsanering. Där är det inte längre lagligt att hetsa någon att försöka ta sitt liv eller att främja eller bistå med instruktioner till en speciell metod. Enligt deras lag kan man få upp till 830.000 Kr i böter medans organisationer kan få betala över 4.1 miljoner kronor i böter.

Är det olagligt att ha såna hemsidor då?
Ja det är det i många länder men den lagen finns som sagt inte i alla länder.
I Sverige är det fullt lagligt.

Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Så dom anser att yttrandefriheten faktiskt väger tyngre.
Jag avslutar här nu eftersom att det blev ett väldigt långt inlägg.

4 thoughts on “Svensk självmordsguide – Samhällskritik när den är som bäst!

  1. Jag vet knappt vad jag ska skriva mer än att jag håller med dig! Krammiiiiis <3 <3

  2. Internet är ingen låtsasvärld, det som händer där får konsekvenser för verkliga människor.

    Kram fina syster <3

  3. Det är så hemskt att folk faktiskt håller på med detta… Som jag sa i min video, alla har ett ansvar för vad de lägger ut på nätet. Sådant här är inte okej!

  4. Jag håller med dig Eva, någon borde ställas till svars till det här.

    Dom kan spendera pengar för att förhindra piratkopiering men dom kan inte förhindra att man får ge en människa ett självmordsrecept.

    Man kan ju undra var ansvaret har tagit vägen.

Lämna gärna en kommentar innan du går :)