Stark berättelse av Sofia

Jag läste på min väns blogg om att hon varit med om ett sexuellt övergrepp.
Jag tycker det är så sjukt starkt att våga berätta.
Ni som vill läsa inlägget kan klicka här.

Att klandra sig själv är tyvärr vanligt efter en sådan händelse även om det INTE är offrets fel.
Rättssystemet för de som anmäler en sådan händelse får oftast inte rätt och våldtäktsmän går fria och om offret får rätt så är det ändå ett straff som är väldigt lågt.
Rättsprocessen som den är nu fokuserar på hur stor självdistans mannen har, inte på självaste situationen.
Bara de visar att inte ens dom som skapar lagarna och arbetar med lagarna, kan särskilt mycket om våldtäkt.
Det är typiskt att våldtäktsmannen blir friad för att han inte förstod “att hon inte ville”
Även om hon såg rädd och obekväm ut, även att hon sa nej så kan han komma undan genom att säga att han inte förstod att hon sa nej.
Och då blir han friad för att han “inte hade uppsåt att våldta”
Om hon inte sa nej så räknas det som okej enligt våldtäktsmannen.
Katarina Wennstam skrev såhär i en artikel:

Mina intervjuer med dömda sexualförbrytare i boken ”En riktig våldtäktsman” (2004) var just ett möte med något som bäst kan beskrivas som sexuell analfabetism.
Det var chockerande hur lite dessa dömda våldtäktsmän visste om sex, men också hur sällan de hade fått sin skeva syn på sexualitet ifrågasatt.
En av dem trodde att tjejen varit upphetsad under övergreppet eftersom hon var våt i underlivet, och tänkte inte på att det var för att hans kamrater redan hade tömt sin säd i henne. En annan uppgav att tjejen ”nog fått orgasm” eftersom hon stönat när han lade sin nittio kilo tunga kropp på henne. Ytterligare en annan kille förlorade sin oskuld genom att delta i en gruppvåldtäkt och menade att tjejen fick skylla sig själv eftersom hon ”var en sån som brukade ligga med killar”.
Att tonårskillar och unga män vet så lite om sex, om kvinnors njutning och om det fantastiska samspel mellan två människor som är ett riktigt samlag, det är illa nog. Men det som gör mig riktigt, riktigt bekymrad är hur utbredd okunskapen om sexualitet är i svenska domstolar.
Debatten om friande våldtäktsdomar handlar inte om att vi ska sänka beviskraven för ett så grovt brott, utan om att vi måste höja kraven på männen. Män är tänkande varelser och rättsapparaten ska förstås avkräva dem både ansvar och förklaringar för sitt beteende.
Vi ifrågasätter henne, kvinnan, men fortsätter att köpa de mest hårresande bortförklaringar från de misstänkta männen. Och det gör vi för att det fortfarande finns en i grunden djupt fördomsfull syn på mannen som ett okontrollerbart djur.
Det är inte kvinnorna det här handlar om, även om mitt hjärta blöder för varenda offer för mäns våld. Det här handlar om männen. Om skapandet av manlighet, och om en avart av manlig sexualitet som måste granskas och ifrågasättas.
Våldtäkt är inte ett kvinnoproblem längre. Det är ett gigantiskt mansproblem.

Så sammanfattningsvis så tycker våldtäktsmän att Våldtäkt är jätte vidrigt och våldtäktsmän förtjänas att slås ihjäl, men själva är dom absolut inte våldtäktsmän och det dom har gjort är inte våldtäkt, ” dom har blivit felaktigt dömda.”
Dom har en väldigt skev bild på hur sex ska gå till.
samt vad som räknas som självklarheter under sex.
självklarheter som tex om hon sagt ja så räknas det inte ifall hon säger nej efteråt för nu när jag redan börjat knulla henne så är hennes syfte som människa att hon ska ge mig en utlösning för det är så det sociala kontraktet i samhället ser ut.
det är bara ett exempel av många på snedvridna uppfattningar om sex.

Sofia beskriver det som att hon ville skrika men blev så rädd och paralyserad att hon inte fick fram ett enda ord. 
Den absolut vanligaste reaktionen är att din kropp hamnar i chock.
För att du är så rädd och förvånad.
Det är inte normalt att en tjej slår tillbaka, det är sällsynt.
Det absolut vanligaste är att ligga dödstyst och va paralyserad precis som Sofia beskriver.
Så rättssystemet som vi har just nu är grundat på okunnigas fördomar om våldtäkt.
För det är precis vad lagstiftarna, domarna och advokaterna är! OKUNNIGA.
Fast nu ska vi inte vara såna, de flesta människorna vet alldeles för lite.
Det kommer komma fler inlägg om detta så småningom för det finns så mycket att skriva om just detta men för att detta inlägg inte ska bli för långt så avrundar jag här.

4 thoughts on “Stark berättelse av Sofia

  1. Riktigt bra skrivet utav dig! <3

  2. Och tack för responsen på mitt inlägg! <3

  3. Ann

    Så jävla fantastiskt inlägg och även om jag inte vill göra skillnad på genus så ännu bättre att den skrivs av en man! Har du läst Wennstams böcker “Flickan och skulden” och “En riktig våldtäktsman”. Det är skrämmande läsning. Bland annat en kille som i förhör bli upprörd över hur hans beteende ifrågasätts och säger “Men hon var ju en hora! En hora som tog narkotika…” (Flickan var naturligtvis inte prostituerad utan han klassade henne som hora eftersom hon umgicks med ett gäng med bara killar hon inte kände)

    • Jag har en del andra böcker att ta itu med först innan jag hoppar på wennstams böcker. 🙂

Lämna gärna en kommentar innan du går :)