Samhället idag – behöver man hjälp faller man mellan stolarna.

Att be om hjälp ska aldrig vara ett fel. Jag tänkte rikta det här blogginlägget till myndigheterna. Jag tänker ta socialen som exempel. Du ansöker om försörjningsstöd. Din handläggare tar emot papperna. Då har det blivit så att i många fall får du en käftsmäll där din handläggare säger: Vi har inte fått dessa papperna trots att du vet att du lämnat in det personligen. Papperna i sig är värdehandlingar och innehåller personuppgifter. När papperna är borta har en läcka uppstått. Du som säger att du inte fått in det här pappret har med andra ord blivit av med personliga uppgifter. Socialtjänsten har som ansvar i sitt jobb att förvara personuppgifter på ett sätt så att obehöriga inte ska få tillgång till dom. Så du kan inte garantera att en kriminell som utför bedrägerier har fått dessa uppgifter för dom är ju borttappade. Enligt mig är det ett brott för att du har brutit mot personuppgiftslagen. I den lagen står det: ”

Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och har till syfte att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas. I personuppgiftslagen finns regler för hur personuppgifter får behandlas. Lagen bygger i hög grad på samtycke och information till de registrerade. Det finns också regler om säkerhet och rättelse av felaktiga uppgifter. Företag, myndigheter, föreningar och andra kan utse personuppgiftsombud som självständigt kontrollerar att personuppgifter behandlas korrekt inom verksamheten.” Men istället slarvar myndigheter bort personliga uppgifter och psykiskt sparkar och spottar på en som redan ligger. Det resulterar i att man faller mellan stolarna.

“1995 infördes en psykiatrireform i Sverige, sen dess har 2 tredjedelar av vårdplatserna försvunnit inom psykiatrin. 1995 fick kommunerna ansvar att erbjuda dom psykisk sjuka dom stödinsatser som dom behöver. Som till exempel bostad och försörjning.
Då tänkte man att man nu skulle klara sig att gå på öppenvård.
Men då har det blivit så att den som själv är sjuk måste på egen hand söka hjälp från en rad olika instanser.” Men samarbetet funkar ju inte mellan dessa olika instanserna. Man blir bara sjukare av att våga be om hjälp i samhället för man får hela tiden jobba i motvind för att ens klara av månaden. Peé Bergsten har följt utvecklingen sen 95 och han säger såhär: “Gång på gång får man som ett vapen mot sig som till exempel: ”Ja men du valde att inte komma på det här mötet, därför så tar vi bort dig från kön till försökslägenhet”, säger han och fortsätter: Många av mina klienter har liksom sex pappkassar fulla med papper, med intyg som ska visa olika saker.” Men vad spelar det för roll om man har sex pappkassar med papper när personuppgifterna ändå tappas bort? och alla säger det är ingen som har gjort något fel. Jag har varit med om ett fall där en som hade åkt inlines en fredagseftermiddag trilla och fick en fraktur. Hen blev opererad och fick gå med gips och där kommer det skarpladdade vapnet från socialtjänsten: Vem har satt på dig gipset?
Är det detta du gör 8 timmar om dagen? vem har tvingat dig till att åka inlines?
När man ber om att du som handläggare ska skriva under att du tagit emot papper som du lämnat in får man ett blankt nej, det tänker jag inte göra. Men du har slarvat bort papperna tidigare då borde jag kunna på något sätt försäkra mig om att du faktiskt tagit emot dessa papper. Ska man verkligen behöva göra en bandinspelning för att man ska känna sig trygg? det är dessvärre det man får göra för allt för många personer faller annars mellan stolarna. Jag håller med Peé Bergsten när han säger: “Jag upplever att det går knappt att jobba med det här längre. De kraven som ställs idag på människor som söker hjälp är helt absurda. De som pratar om det här kan ibland säga att ”det är väl rimliga krav”, men det är inte rimliga krav. För om det vore rimliga krav så skulle människorna klara av de kraven, säger han.” Inatt satt jag och hade en dialog om logiskt tänkande. Jag kommer återkomma med en sammanfattning om vad jag har lärt mig om logiskt tänkande i ett senare blogginlägg.
Information om PUL har jag hämtat härifrån. Informationen om det peé Bergsten berättar är hämtat härifrån.

Over and out

One thought on “Samhället idag – behöver man hjälp faller man mellan stolarna.

  1. Väldigt vettigt och viktigt inlägg! Det ska aldrig vara fel att söka hjälp!

Lämna gärna en kommentar innan du går :)